Home » Warm water kan op verschillende manieren

Warm water kan op verschillende manieren

door Redactie
733 views
Warm water

Warm water uit de kraan gebruiken we elke dag. We hebben het nodig bij het douchen of om de badkuip te vullen. In de keuken om het eten te bereiden of handmatig af te wassen. We wassen regelmatig onze handen en dat doen we het liefst met lauw water.

Combiketel is het meest efficiënt

In de meeste woningen is de warmwatervoorziening gekoppeld aan de cv-ketel. De combiketel is zoals de naam al aangeeft een geïntegreerde voorziening. De centrale verwarming zorgt voor warm water naar de radiatoren en naar de kraan. Betreft het een HR-ketel dan is er sprake van een efficiënte verwarming. Een andere manier om water te verwarmen is een aparte boiler of geiser.

Boilers met een voorraadvat

Een boiler is in feite een opslagvat dat warm water op temperatuur houdt. Er zijn verschillende boilers, zoals een warmwaterboiler met en zonder voorraadvat. Met name in oudere woningen komen we deze warme watervoorziening tegen. De boilers met een voorraadvat hebben een capaciteit van 100 of 150 liter. Wordt de capaciteit bereikt dan zal het proces van koud water verwarmen beginnen. Het kan dus voorkomen dat er geen warm water beschikbaar is. Een gemiddelde douche beurt kost zo’n veertig liter warm water en een bad zelfs 100 liter. In de keuken zien we ook de keukenboiler in de onderkast. Het is in feite een kleine boiler met een capaciteit van 5, 10 of 15 liter. Een Quooker werkt op eenzelfde manier, maar heeft een temperatuur van 100 graden.

Doorstroomboiler geeft direct warm water

Een boiler zonder voorraadvat is een doorstroomboiler. Deze boiler warmt het water wanneer je de kraan open zet. Het voordeel van deze wijze van verwarmen is dat het geen energie kost om het warm water op temperatuur te houden. Een doorstroomboiler heeft wel een hoger gasverbruik omdat het snel water dient te verwarmen. De temperatuur van het water is instelbaar tot maximaal 60 graden.

Verwarmen van water zonder gas is de toekomst. Dit is mogelijk met een zonneboiler of warmtepompboiler. Een zonneboiler werkt met een zonnecollector die op het dak van een woning wordt geplaatst. Door de warmte van de zon op te vangen, wordt een vloeistof verwarmd die zorgt voor de uiteindelijke verwarming van het water. Een warmtepompboiler is een lucht-water pomp in combinatie met een boiler.

Gerelateerd