Home » Waarom is kunststof bouwmateriaal onmisbaar binnen de bouw?

Waarom is kunststof bouwmateriaal onmisbaar binnen de bouw?

door Redactie
822 views
kunststof bouwmateriaal onmisbaar binnen de bouw

Idealiter maakt kunststof deel uit van de circulaire economie. Circulair wil zeggen dat gebruikte producten, zoals plastic, maar ook kunststof meubelen of overige kunststof producten, als bron dienen voor nieuw te produceren kunststof producten. Op deze wijze is de ‘cirkel rond’ (circulair): de grondstof voor de productie van kunststof materialen is afkomstig uit ingezameld hergebruik.

Recycling kunststof bouwmaterialen

Echter zo eenvoudig liggen de zaken vaak niet rond de recycling van kunststof producten. Doordat er vele soorten kunststoffen bestaan, met geheel eigen producteigenschappen, zijn niet zomaar alle kunststoffen eenvoudig te recyclen. Maar ook rond de inzameling van afgedankte kunststof producten valt nog veel terrein te winnen. Op dit moment vallen uiteenlopende kunststofmaterialen, komende vanuit de bouw, nog niet te recyclen tot een gelijksoortig product. Het recycleproces is namelijk een gecompliceerd, scheikundig proces. Toch kijkt de branche hoopvol naar de toekomst: de techniek boekt steeds sneller vooruitgang, en wat nu nog niet mogelijk is, is wellicht wel mogelijk over een decennium. Kunststof bouwmaterialen die pas over enkele decennia zullen vrijkomen (vanwege sloop, of vervanging), kunnen dan misschien wél gerecycled worden tot een gelijksoortig product. Op deze wijze zal de geavanceerde recycling van kunststoffen deel uit gaan maken van de klimaatdoelstellingen doordat het daadwerkelijk duurzaam wordt, wat een win-win situatie betekent.

Kunststoffen materialen, onmisbaar in de bouw

Op alle gebieden binnen ons bestaan speelt kunststof een cruciale rol; van apparatuur-behuizing, kleding en plastic flessen, tot bouwmaterialen bijvoorbeeld. De productenlijst is oneindig. Binnen de bouwsector is dit niet anders. Specifieke kunststoffen, waaronder kunststof kozijnen en keukens, buizen, isolatiemateriaal, of plaatmaterialen als polycarbonaat en plexiglas, spelen een belangrijke rol bij de totstandkoming van woningen en flatgebouwen, zoals te zien is bij PerlaPlast Kunststofshop – een leverancier van kunststof bouwmaterialen. De materialen kennen unieke eigenschappen en zijn daarbij veel voordeliger dan natuurlijke materialen. Daarbij spelen kunststoffen vaak een belangrijke rol binnen de isolatie van een woning. Zonder kunststoffen zouden we meer dienen te stoken om de woning warm te houden. Niet alleen is kunststof voordeliger in aanschaf, maar het vergt ook nauwelijks (kostbaar) onderhoud. Ook is het beter te verwerken in de bouw, doordat het vaak minder zwaar is dan natuurlijke materialen.

Het voordeel van kunststof

Denk bijvoorbeeld maar eens aan de bouw van een terrasoverkapping. Deze moet bij voorkeur bestaan uit lichtgewicht materialen, als aluminium en kunststof. De ‘beglazing’ van de terrasoverkapping bestaat dan ook meestal uit het ultra stevige en onbreekbare polycarbonaat. Polycarbonaat is een perfecte glasvervanger. Het materiaal is de helft lichter van gewicht dan glas, tot wel 250 maal sterker dan gewoon glas, én het is UV werend, zodat je niet alsnog verbrand raakt door de zon binnen indien je achter het glas zit. Daarbij is polycarbonaat veel voordeliger in aanschaf dan dubbele beglazing, waardoor een uitbouw of terrasoverkapping voor vele woningeigenaren betaalbaar is.

Zonder het gebruik van kunststoffen in de bouw zou de oplevering van bouwwerken een stuk duurder uitvallen, tot praktisch onmogelijk zijn. Dit gegeven is goed ons te realiseren. En met de verduurzaming van recyclebaar kunststof bouwmateriaal in het vooruitzicht, voelt dit ook een stuk fijner.

Gerelateerd