Home ยป Waar op letten bij houten gevelbekleding kiezen?

Waar op letten bij houten gevelbekleding kiezen?

door Redactie
627 views
houten gevelbekleding

Hout is een prachtig materiaal om een gevel mee te bekleden. Maar je moet het wel op een juiste manier aanbrengen en onderhouden. Daarmee verleng je de levensduur van deze manier om je gevel te bekleden. Waar je op moet letten vertellen wij je in dit artikel. Je bent dan ook goed voorbereid en weet precies hoe je het moet aanpakken.

Het bekleden van een buitengevel kan verschillende redenen hebben. Het geeft de gevel een warme en natuurlijke uitstraling, je kunt er gemakkelijk isolatie onder aanbrengen en het is gemakkelijk te plaatsen of onderhouden. Met deze voordelen in je achterhoofd is de keuze een stuk gemakkelijker.

Voor welk soort hout moet je kiezen

Er zijn verschillende houten gevelbekleding waar je voor kunt kiezen. Welk hout je voorkeur heeft is een kwestie van smaak, budget en het gemak waarmee je het hout kan plaatsen. Daarbij hebben hardere houtsoorten ook nog andere voordelen. Zo heb je er minder onderhoud aan en blijft hard hout steviger voor de langere termijn. Dat maakt hard hout een duurzame keuze.

Zeker als je hardere houtsoorten op een juiste manier behandeld en kiest voor de beste klasse heb je er met gemak 25 jaar plezier van.

Kies je voor minder stevige houtsoorten of een mindere kwaliteit dan moet je met onderhoud en vervangen rekening houden. De levensduur van dergelijke soorten hout is doorgaans korter dan 10 jaar. Waardoor je uiteindelijk (na 25 jaar) op eenzelfde investering zal uitkomen.

Kiezen voor de juiste dikte van het hout

Ook de dikte van het houtsoort dat je kiest is belangrijk. Hoe dikker het hout is hoe steviger en langer het hout mee zal gaan. Omdat je het gemakkelijk kunt bewerken of behandelen en op een stevige manier bevestigd kan worden. De minimale dikte van het hout dat je kan kiezen is dan ook 18 millimeter. Maar het liefst dikker dan dat!

Wanneer je voor een dikkere houtsoort kiest heb je ook te maken met een aanzienlijk gewicht. Zorg er dus voor dat je stevig bevestigingsmateriaal hebt. Zodat delen van de bekleding aan de gevel niet los kunnen geraken. Zeker wanneer er meer wind staat of door de loop van jaren.

Combineren met gevelisolatie

Een ander groot voordeel is dat je het aanbrengen van houten gevelbekleding ook prima kunt combineren met isolatie van een woning. Omdat het op de geven aangebracht kan worden hoef je er verder geen grote veranderingen of wijzigingen in aan te brengen. Waar je bij spouwmuur isolatie toch te maken hebt met een ingrijpendere aanpak.

De manier hoe je het hout tegen een gevel aan bevestigd bepaald ook welke keuze je hebt bij het isoleren van een woning. Omdat er bij een verticale plaatsing mogen voor een vocht afwerende isolatie gekozen moet worden.

Daarbij is het bewerken van de achterzijde of delen waar je later niet meer bij kan komen echt aan te raden. Zodat vocht of verweren van houten delen geen kans krijgt.

Gerelateerd