Home » Vloerkleed schoonmaken: zo doe je dat!

Vloerkleed schoonmaken: zo doe je dat!

door Redactie
1403 views
vloerkleed schoonmaken

Je hebt een prachtig mooi vloerkleed. Je zal hem ongetwijfeld elke keer stofzuigen en er niet met vieze voeten overheen lopen. Maar toch zal ook een vloerkleed een aantal keren per jaar goed schoongemaakt moeten worden. Maar hoe pak je dat eigenlijk aan.

Een vloerkleed pak je niet even snel op of doe je in de wasmachine. Het schoonmaken vraagt dus een heel andere aanpak. Die je prima zelf kunt doen als je precies weet hoe je het moet doen. En dat hebben wij voor je uitgezocht. Zodat jij je vloerkleed prachtig schoon en fris kunt maken zonder gedoe.

Het schoonmaken van een vloerkleed vraagt wel wat kracht en inspanning. Lukt het niet om het kleed schoon te maken? Dan kun je dit ook door een specialist laten doen die veelal aan huis komt. Waarna je het kleed natuurlijk zelf goed kunt onderhouden.

Een vloerkleed stofzuigen

Het stofzuigen van een vloerkleed doe je misschien even snel als de rest van het huis. Maar eigenlijk moet je voor het stofzuigen van een vloerkleed echt de tijd nemen. Door langzaam over het kleed te bewegen. Op die manier zuig je meer vuil uit het vloerkleed. Je kunt aan de kleine stofdeeltjes, haren en zand of ander vuil denken. Dat krijg je vaak niet opgezogen in een snellere beweging.

Daarnaast kun je tijdens het stofzuigen het beste een kleinere kop gebruiken. Op die manier is de zuigkracht sterker en haal je meer vuil uit het kleed. Een beetje afhankelijk van het soort kleed dat je hebt uiteraard.

Vlekken en ander vuil verwijderen

Maar met alleen een stofzuiger kom je er vaak niet. Je krijgt op termijn altijd vlekken in het tapijt of het begint te ruiken. Als dit het geval ben je dus ook aangewezen op een heel andere methode van schoonmaken. Je kunt denken aan stoomreinigen of speciale korrel voor tapijtreiniging.

Er zijn uitstekend mooie producten om tapijt te reinigen of geur weg te nemen. Veelal in de vorm van een soort korrel dat je over het tapijt moet strooien. Waarna je deze korrel er na enkele dagen weer uit zuigt met de stofzuiger. Maar is dit voldoende? Dat ligt er helemaal aan wat voor tapijt je hebt en met welk vuil je te maken hebt.

Waarom moet je een tapijt vaker schoonmaken

De meeste tapijten zijn echte stofvangers doordat ze stof aantrekken. Dat maakt het heel belangrijk om goed te stofzuigen en eens in de tijd extra aandacht aan het reinigen te gaan besteden. Maar naast stof zijn er ook heel andere soorten vuil. Als je huisdieren hebt of wanneer er met schoenen over tapijt heen gelopen wordt bijvoorbeeld.

Door de aantrekkingskracht van vuil op een tapijt is het dus goed om deze geregeld goed te stofzuigen met langzame bewegingen en te reinigen met de juiste producten.

Een stoomreiniger kan handig zijn bij het schoonmaken van tapijt. Echter werkt dit niet op alle soorten tapijt en moet je dus goed weten welk soort tapijt je hebt. Dit geldt natuurlijk ook als je met schoonmaakproducten aan de slag gaat.

Gerelateerd