Home » Regels voor het plaatsen van verkeersborden

Regels voor het plaatsen van verkeersborden

door Redactie
1041 views
verkeersborden

Wil jij verkeersborden plaatsen op je eigen terrein, maar wél zichtbaar vanaf de openbare weg? Dan dien je je aan een aantal wetten en regels te houden. In dit artikel leggen we je daar alles over uit.

1. Waarneembaarheid in elke omstandigheid

Verkeersborden zo geplaatst te worden, dat deze te allen tijde goed zichtbaar zijn voor weggebruikers. Oftewel: zowel bij dag als nacht, zowel bij goed als slecht weer. Hierbij mag het zicht op het verkeer, verkeerstekens of andere verkeersborden nooit worden belemmerd.

2. Plaatsing haaks ten opzichte van de wegas

Verkeersborden dienen haaks op de wegas te worden geplaatst, aangezien dit zorgt voor de beste zichtbaarheid. Op deze manier profiteert de weggebruiker namelijk optimaal van de (retro)reflecterende eigenschappen van het betreffende verkeersbord. Verkeersborden worden doorgaans aan de rechterkant van de weg geplaatst.

3. Plaatsing op de juiste afstand van de weg

Wat betreft de afstand tussen (de zijkant van) het verkeersbord en het begin van de rijbaan gelden verschillende regels voor binnen- en buiten de bebouwde kom.

  • Binnen de bebouwde kom: De afstand moet tenminste 60 cm bedragen en mag niet groter zijn dan 3 meter en 60 centimeter.
  • Buiten de bebouwde kom: De afstand moet tenminste 1 meter en 80 centimeter bedragen en mag niet groter zijn dan 3 meter en 60 centimeter.

4. Plaatsing op de juiste hoogte vanaf het wegdek

Er gelden ook verschillende regels voor binnen- en buiten de bebouwde kom wat betreft de afstand (de onderkant van) het verkeersbord ten opzichte van het wegdek.

  • Binnen de bebouwde kom: De hoogte dient minimaal 2 meter en 20 centimeter te bedragen. Dit heeft te maken met voetgangers die onder de borden door dienen te kunnen lopen.
  • Buiten de bebouwde kom: De hoogte dient minimaal 1 meter en 20 centimeter te bedragen. Dit is afgesteld op de zithoogte in de auto.

5. Combineren van verkeersborden volgens RVV 1990

Verkeersborden worden gelabeld met een letter en een nummer. Als je verkeersborden met elkaar combineert, dien je verkeersborden uit de categorie met hoogste letter in het alfabet onderaan te hangen.

Gerelateerd