Home » Kunststof of aluminium kozijnen: wat zijn de verschillen?

Kunststof of aluminium kozijnen: wat zijn de verschillen?

door Redactie
888 views
kozijn

Als je bezig bent met een woningbouwproject of je wilt gewoon graag de bestaande kozijnen in je huis vervangen voor nieuwe dan is het handig om een weloverwogen besluit te maken over het materiaal dat je gaat gebruiken. Kies je bijvoorbeeld voor kunststof kozijnen of voor aluminium kozijnen.

Prijs

Moet je een beetje op je budget letten bij het vervangen van de kozijnen dan is kunststof zeker een betere optie dan aluminium. Dit kan namelijk tot wel 30% schelen in prijs.

Onderhoud

Dit is ook erg belangrijk. Kies een materiaal wat past bij de hoeveelheid moeite die jij wilt steken in het onderhoud. In dit geval zijn beide materialen zeer makkelijk in het onderhoud want ze hoeven allebei niet vaak geschilderd te worden. Ook kunnen ze erg goed tegen verschillende weersomstandigheden. Je hoeft ze alleen een of twee keer per jaar even goed schoon te maken. Let wel op als je dicht bij de zee woont, dan is namelijk kunststof beter dan aluminium. Die kan niet zo goed tegen de zee invloeden.

Uiterlijk

Hier ligt het er vooral aan of je voor een wat modernere look of voor een meer natuurlijke look wilt gaan. In het geval dat je een moderne uitstraling wilt kies dan voor aluminium kozijnen. Wil je meer een natuurlijke uitstraling bij je huis ga dan voor kunststof kozijnen. Beide materialen zijn in heel veel verschillende kleuren te krijgen en niet heel makkelijk over te schilderen. Maak dus een weloverwogen keuze.

Isolatie

Niet geheel onbelangrijk is ook de isolatie. Want je huis moet wel goed de warmte binnenhouden en de kou buiten houden natuurlijk. Wederom zijn op dit gebied beide materialen een goede keuze alleen is kunststof net een beetje beter dan aluminium. De glas keuze is natuurlijk ook erg belangrijk als het om isolatie gaat en ook als het om geluidsisolatie gaat. laat je hierover ook goed informeren.

Veiligheid

Beiden materialen zijn erg stevig en bestand tegen inbraken. Daardoor maakt het dus que veiligheid niet zoveel uit voor welk materiaal je uiteindelijk kiest. Vaak is het type slot belangrijker voor de veiligheid.

Levensduur

Over het algemeen gaan aluminium kozijnen zo’n 40 jaar mee en kunststof kozijnen kunnen tot wel 20 of 30 jaar langer meegaan dan aluminium. Dit maakt dat kunststof kozijn wel een wat duurzamere keus zijn dan aluminium kozijnen.

Gerelateerd