Home » Innovatieve bouwproducten steeds vaker geproduceerd uit de kunststof Polypropyleen

Innovatieve bouwproducten steeds vaker geproduceerd uit de kunststof Polypropyleen

door Redactie
580 views
Innovatieve bouwproducten

Innovatieve bouwproducten worden steeds vaker geproduceerd uit Polypropyleen, ook wel Polypropeen of PP genoemd. Vooral de unieke eigenschappen en een goede prijs-kwaliteitverhouding zijn de reden dat deze veel gebruikte kunststof zijn weg vindt in bouwprojecten. Zo heeft PP een hoge slagvastheid, een hoog temperatuurbereik en is het licht van gewicht. Een andere kenmerkende eigenschap van Polypropyleen is dat het een taai materiaal is en daardoor goed scharnierbaar is. Vochtopname komt bij Polypropyleen niet voor en de kunststof is corrosie- en rottingsvrij. De recyclebaarheid van deze veelzijdige kunststof is heel goed, waardoor PP veel wordt hergebruikt.

Constructieplaten geproduceerd uit Polypropyleen

Polypropyleen constructieplaten worden op een bijzondere wijze geproduceerd. Deze constructieve bouwplaat bestaat uit twee spuitgegoten PP platen met aan één zijde een rooster dat is mee gespoten. Beide Polypropeen platen zijn, door middel van een spiegellas, aan de roosterzijde verbonden. Door deze speciale productiemethode ontstaat er een constructieplaat met een rooster als kern die sterk en relatief licht is.

De eigenschappen van PP constructieplaten lenen zich uitstekend voor toepassingen zoals machine omkastingen, betonbekisting, containerbouw en constructies in de chemie. Zo hebben de platen een hoge chemische bestendigheid en een relatief laag gewicht. Een plaat met een dikte van 20 mm weegt bijvoorbeeld 7,5 kg per m2. Daarnaast zijn Polypropyleen constructieplaten duurzaam en nemen ze nauwelijks vocht op. De platen zijn prima te bewerken door middel van verspanen, lassen en waterstraal snijden.

De leveringsmogelijkheden van Polypropyleen constructieplaten zijn divers. De platen zijn verkrijgbaar in uitvoeringen met een glad of antislip oppervlak. De witte en grijze platen zijn daarbij leverbaar in een breedte van 1000 mm, dit in variërende lengtes van 1200 tot en met 3000 mm. De dikterange loopt van 20 tot en met 58 mm.

Polypropyleen Vikucore C platen

De belangrijkste kenmerken van Polypropyleen Vikucore C platen zijn de sterkte en het lichte gewicht. Deze bijzondere combinatie wordt verkregen door de speciale kern die de platen bevatten. Dit soort platen vallen onder de categorie honingraat platen. Door deze opbouw verkrijgt de plaat veel sterkte en heeft het bij een dikte van 10 mm, een gewicht van slechts 4 kg per m2. Net zoals Polypropyleen constructieplaten nemen de Vikucore C platen nauwelijks vocht op en zijn ze duurzaam. Andere kenmerken van deze platen zijn de thermische- en geluidsisolerende effecten. Flightcases, stallenbouw, container- en cargosystemen, steigerbouw en carrosseriebouw zijn voorbeelden van toepassingsgebieden waar Vikucore C en andere honingraat platen veel worden ingezet.

Polypropyleen goed te recyclen

Ondanks de toenemende bewustwording over het belang en de noodzaak van een circulaire economie worden nog steeds de meeste restmaterialen van kunststof halffabricaten verbrand. Dat is een gemiste kans, want de restmaterialen van veel kunststofsoorten, zoals Polyethyleen en Polypropyleen, kunnen, mits goed gesorteerd, goed gerecycled worden. Hierdoor wordt het milieu minder belast en raken hulpbronnen minder snel uitgeput.

Gerelateerd