De zomers worden steeds warmer en dat is goed voor het gazon, want dankzij de zon gaat gras groeien. Zodra de temperaturen stijgen, haalt men de grasmaaier weer tevoorschijn om het gazon eens flink onder handen te nemen. Dat is volkomen logisch, want met warm weer wordt aangeraden om minstens één keer en soms zelfs twee keer per week het gras te maaien. Misschien vraag je je nu wel af: Kan dat wel, gras maaien in de zon? In dit artikel trachten we hier antwoord op te geven!
Regelmatig gras maaien is belangrijk
Het is van belang dat je gras regelmatig maait, want op die manier krijgt iedere grasspriet de kans om te groeien. Bij hoog gras krijgen nieuwe sprietjes nauwelijks zonlicht, waardoor ze dus niet goed kunnen groeien. Maai je die hoge sprietjes regelmatig weg, dan krijg je pas echt een vol gazon.
Kan gras maaien in de zon?
Laten we meteen met de deur in huis vallen: nee, het is niet aan te raden om de grasmaaier te pakken wanneer de volle zon schijnt. De reden hiervoor is dat de vers gemaaide grassprieten vrijwel meteen verbranden als de zon te fel schijnt. Het gras krijgt dan te weinig tijd om te “helen” nadat je een stukje eraf hebt gemaaid. Bewaar het maaien daarom liever voor in de koele avonden.
Als de grassprietjes verbranden, dan kan je gazon langzaam afsterven. Dit kan leiden tot geelbruine plekken en dat is uiteraard niet wenselijk. Zie je langzaam gele plekjes opkomen? Wacht dan met maaien en sproei extra water over het gazon. Als het gras weer herstelt, kun je weer beginnen met maaien.
Hoe kort moet het gras?
Veel mensen vinden grasmaaien een stomme klus. Om deze reden maaien veel mensen het gras veel te kort, waardoor er maar één of twee centimeter over blijft. We begrijpen de verleiding, maar doe dit niet! Het is namelijk erg slecht voor het gazon en je maakt het gras extra kwetsbaar. Ook houden te korte grassprieten nauwelijks vocht en voedingsstoffen vast, waardoor ze sneller afsterven.
Als de zon schijnt of wanneer het erg warm weer is, kun je het beste niet korter dan 5 tot 6 centimeter maaien. Hiermee voorkom je dat het gras kwetsbaar wordt en verbrandt. Ook blijven de wortels sterk genoeg en kan het voedingsstoffen en water blijven opnemen. Dit resulteert weer in een fraai, gezond en groen gazon.
Verbrand gras herstellen: zo doe je dat
Heb je toch bruine plekjes in het gazon gekregen? Niet getreurd, want dat kan altijd gebeuren en gelukkig kun je er ook wat aan doen. Luister niet naar mensen die zeggen dat het vanzelf weer goedkomt, want door niets te doen maak je het juist alleen maar erger. Er kan namelijk onkruid over de gele plekken heen groeien en dan ben je nog verder van huis. Verbrand gras kun je op twee manieren herstellen:
1. Gras herstellen met graszoden
Je kunt de bruine plekken lossnijden en nieuwe graszoden leggen. In het begin zie je veel kleurverschil, maar dit zal op den duur wegtrekken.
2. Gras herstellen met graszaad
De tweede manier is door wederom eerst de bruine plekken weg te halen. Vervolgens spit je de bodem goed door en maak je de boel vlak. Vervolgens breng je graszaad aan. Je hebt dan nog wel even geduld nodig tot de zaadjes ontkiemen, maar uiteindelijk zul je weer een fraai gazon krijgen.