Home » Duurzame gevelbekleding: wat zijn de beste gevelplaten voor buiten?

Duurzame gevelbekleding: wat zijn de beste gevelplaten voor buiten?

door Redactie
3117 views
Duurzame gevelbekleding

Er zijn honderden mogelijkheden op het gebied van gevelbekleding. Je kunt kiezen voor verschillende materialen zoals hout, kunststof, metaal, natuursteen of zelfs planten. Binnen deze categorieën bestaat ook weer een enorme hoeveelheid keuze in stijl en vorm. Je kunt zelfs verschillende materialen combineren. Wat de beste gevelbekleding is voor jouw huis, hangt af van je voorkeuren, het ontwerp van je huis en de oriëntatie van de gevel ten opzichte van de zon, wind en regen. Binnen elke categorie materialen zijn er opties die specifiek geschikt zijn voor buitentoepassingen, zoals Trespa als je wilt gaan voor een natuurlijke houtlook.

Hout geeft een natuurlijk effect, maar het vergt veel onderhoud

Van hout moet je houden. Als het je ding is, dan kun je met een houten gevelbekleding elke keer wegsmelten wanneer je op je huis toeloopt. De warme, rustieke uitstraling die hout aan je huis geeft is voor sommige mensen alle moeite waard. Het nadeel van hout is de belasting voor het milieu door de bijdrage aan het kappen van bomen. De (hard)houtsoorten die het beste tegen vocht kunnen komen vaak uit het regenwoud. Na het kappen en op maat maken worden ze nog intensief geïmpregneerd met fenolhars en gecoat met een ondoordringbare kunststof. Een houten gevelbekleding vergt ook na het plaatsen veel onderhoud.

De voor- en nadelen van kunststof gevelbekleding

Het grote voordeel van kunststof gevelbekleding is dat het verkrijgbaar is in allerlei soorten en maten. Kunststof kan hout, beton of natuursteen nabootsen. Het kan glad of ruw gepresenteerd worden en je kunt het in verschillende vormen organiseren. Daarnaast is het super makkelijk om te onderhouden. Kunststof is duurzaam en milieuvriendelijk, vooral als je kiest voor een gerecyclede variant. Kunststof blijft vrij van rot, het is licht en makkelijk te installeren. Je kunt de look kiezen die het best bij je past.

Steenstrip en leien gevelbekleding

In de laatste jaren wordt in Nederland steeds vaker gekozen voor een gevelbekleding van steenstrip of leien. Steenstrips worden gemaakt van dunne stroken baksteen die op de gevel worden gelijmd waardoor allerlei effecten kunnen worden gecreëerd. Daardoor kan met relatief weinig ruimteverlies een mooi uiterlijk ontstaan. Ook leien kunnen op allerlei manieren worden geplaatst. Daardoor kun je een patroon kiezen dat je aanspreekt. Het nadeel van deze twee vormen is het kostenplaatje. De materialen zelf zijn relatief duur en het plaatsen is arbeidsintensief.

Gerelateerd