Home » De veelzijdigheid van PE folie

De veelzijdigheid van PE folie

door Redactie
738 views
PE folie

PE folie. Wat is het en waarvoor gebruik je het? Daar kunnen we kort en lang over praten. Binnen de bouwwereld worden er verschillende bouwfolies gebruikt. Zo heb je speciale folies voor dak- en gevelconstructies en voor onder een betonvloer. Ook heb je folies voor het afschermen van ruimtes en voor het beschermen van meubels tegen stof en puin. En de PE folie? Die kun je voor alle deze taken gebruiken. Je kunt het materiaal zelfs gebruiken als vervanging voor asbest zakken. Meer weten? Lees dan snel verder!

Waar staat PE voor?

Voordat we wat dieper ingaan op de verschillende eigenschappen en functies van PE folie, willen we eerst wat ophelderen. Want wat betekent PE eigenlijk? PE staat voor polyetheen en is een bepaald soort polymeer. Voor de leek: het is een soort kunststof. PE is een veelzijdig materiaal, onder meer omdat het zeer goede eigenschappen heeft. Zo is het bestand tegen zeer lage temperaturen, tot – 40 en is het bestand tegen hoge temperaturen tot wel 70 graden! Het is daarbij geschikt voor gebruik met levensmiddelen en is goed bestand chemicaliën. Al deze eigenschappen, maakt dat PE folie zeer veelzijdig in te zetten is. Zelfs als een vervanger voor asbest zakken.

Wat zijn de eigenschappen van PE folie?

PE folie heeft, zoals je hierboven kon lezen, veel handige eigenschappen. Zo is het bestand tegen hoge en lage temperaturen. Zelfs bij zeer lage temperaturen blijft de PE folie erg flexibel. Wel zo handig als je er in de winter mee moet werken. Nog wat belangrijke eigenschappen? PE folie is ook waterafstotend en heeft een zeer handige eigenschap dankzij zijn specifieke chemische samenstelling: het is dampremmend. Dit houdt eigenlijk in dat het materiaal waterdamp voor het grootste deel tegenhoudt. Waar dit van pas komt? Dat vertellen we je graag wat verderop.

Waar zet je PE folie voor in?

Maar laten we eerlijk zijn: jij wilt weten waarvoor je PE folie kunt gebruiken. Dat leggen we je graag uit! Eigenlijk kun je PE folie voor oneindig veel doeleinden inzetten. Wil je tijdelijk bouwmaterialen afdekken, zoals stenen of hout? Dan kun je dit afdekken met een goede PE folie. De waterafstotende eigenschappen, zorgen ervoor dat je bouwmaterialen buiten droog blijven. Ook niet onbelangrijk: de folie biedt bescherming tegen stof. Hierdoor kun je het ook gebruiken om meubels tijdens een verbouwing mee af te dekken tegen fijn puin en stof. En kom je asbest tegen tijdens je verbouwing? Dan kun je prima PE folie gebruiken in plaats van asbest zakken.

Asbest zakken gebruiken of PE folie?

Asbest zakken of PE folie gebruiken voor het afvoeren van asbest? Eigenlijk kan het allebei. Heb je kleine hoeveelheden asbest die je moet afvoeren? Dan kun je prima gebruikmaken van asbest zakken. Je stopt simpelweg het asbesthoudend materiaal in de zak, sluit deze netjes af en klaar is Kees. Heb je echter lange asbestplaten? Dan vind je vaak dat deze niet in een asbest zak passen. Het breken van asbestplaten is geen optie natuurlijk, want dan komen die schadelijke asbestvezels vrij. De oplossing? Gebruik PE folie in plaats van asbest zakken. Je kunt de lange platen prima in de folie verpakken en deze afvoeren.

Belangrijke aandachtspunten bij het verpakken van asbest

Er zijn wel een aantal belangrijke aandachtspunten als je met deze folie asbest verpakt. Allereerst moet je het materiaal dubbel verpakken en elke laag moet minimaal 100 micron zijn. Daarbij is het belangrijk dat je het materiaal luchtdicht verpakt. Ook echt niet vergeten? Voorzie de verpakking van een sticker met het asbestlogo. Dit is verplicht en zo weet iedereen dat de verpakking asbest bevat. Voldoe je aan al deze voorwaarden? Dan is PE folie een goede vervanging voor de standaard asbest zakken.

PE folie gebruiken in een dakconstructie?

We zouden ook nog iets vertellen over de inzet van PE folie tegen waterdamp. PE folie wordt ook wel als dampscherm ingezet bij onder meer dakconstructies. Dit houdt eigenlijk in dat het materiaal tegen de binnenzijde van de dakconstructie wordt geplaatst, om te voorkomen dat waterdamp bij het isolatiemateriaal komt. Waterdamp kan namelijk binnenin jouw dakconstructie condenseren. Gebeurt dit? Dan kan het vocht ervoor zorgen dat je isolatiemateriaal gaat rotten. Dit kan er toe leiden dat de isolatiewaarde van je huis afneemt. Zorg er daarom altijd voor dat je een goede dampremmende folie plaatst aan de binnenzijde van je dakconstructie.

Dus of je nou een bouwfolie zoekt voor een dakconstructie, of als vervanger voor asbest zakken, met een PE folie klaar je elke klus.

Gerelateerd